Apakah itu Sistem Elektronik untuk Kebenaran Perjalanan (ESTA)?

Semua penumpang yang melancong ke Amerika Syarikat dibawah Program Pengecualian Visa akan diminta mendapat kebenaran perjalanan sebelum berlepas. Selain dari ini, kanak-kanak yang melancong dengan ibu bapa mereka dan menggunakan tiket yang sama haruslah menerima kebenaran perjalanan. Anda boelh mengemukakan permintaan di atas nama penumpang-penumpang kepada parti ketiga yang dilantik.

Siapa harus mendapat kebenaran perjalanan elektronik?

All passengers traveling to the United States of America under the Visa Waiver Program (WVP) are requested to obtain a travel authorization before leaving. Further, even children traveling with their parents with the same ticket, must receive a travel authorization. Forwarding the request at the name of the passengers to a designated third party is allowed.

Bagaimana saya boleh meminta kebenaran untuk pergi ke A.S?

Untuk memohon kebenaran perjalanan, sila isikan secara lengkap borang atas talian yang sesuai. Anda cuma perlu menjawab soalan yang dinyatakan dan hantarkan permohonan kebenaran tersebut.

Boleh saya meminta orang lain untuk membuat permohonan untuk saya, jika saya tidak mempunyai akses ke internet?

YA! Kawan, keluarga, operator pelancongan atau mana-mana parti ketiga boleh melengkapan permohonan bagi pihak anda.

Seawal manakah harus saya memohon untuk kebenaran perjalanan?

Permohonan boleh dihantar bila-bila masa sahaja sebelum perjalanan anda. Jabatan Keselamatan Dalam Negeri mengesyorkan yang anda patut menghantar permintaan anda sekurang-kurangnya 72 jam sebelum tarikh perlepasan anda.

Berapa lamakah kebenaran perjalanan saya sah?

Pemberikuasaan sah untuk dua tahun atau sehingga pasport anda luput, bergantung kepada yang mana antara dua itu berlaku dahulu. Semasa tempoh sah, pejalan boleh memasuki Amerika Syarikat beberapa kali, tanpa memohon lagi sekali untuk ESTA.

Sejurus saya menerima kebenaran perjalanan saya, saya diterima di A.S. secara automatik?

Apabila anda sudah menerima respon yang positif, anda dibenarkan melancong ke Amerika Syarikat di bawah Program Pengecualian Visa. Kemasukan anda ke wilayah Amerika Syarikat tidaklah dijamin secara automatik. Setibanya anda di sana, anda tertakluk kepada pemeriksaan rutin oleh ejen imigresen yang akan mengesahkan kemasukan anda ke Amerika Syarikat.